Takmålning

Tekniskt skydd och estetiskt vackert

Olika takmaterial förutsätter olika behandlingar.​

Plåt, tegel och filt mfl., alla kräver olika material och tillvägagångssätt. Nedan går vi genom processen med de tre vanligaste takmaterialen i Finland.

Målning av plåttak

På ett plåttak är det många faktorer som kan göra att taket kan se fult ut, blekt- och flagande färg och rost, men även mossa och annan växtlighet trivs tyvärr även på plåttak.

När man målar om ett gammalt plåttak eller målar ett nytt plåttak är grundarbetet ett av dom viktigaste momenten. Vi använder välbeprövade metoder, effektiva maskiner samt kvalitativa produkter för tvättning, rostskydd samt målning. 

 1. Tvättning
  Taket tvättas med hetvattenhögtryckstvätt. Har färgen på taket börjat flaga så tvättas löst sittande färg bort med vattenblästringsteknik. Efter tvättningsarbetet spolas husets regnvattensystem och allt skräp städas bort. 
 2. Översyn och reparation
  Efter tvättningen så ses taket över, eventuella hål/skador och bristfälliga takgenomföringar repareras med t.ex ElaProof. Eventuella rostangrepp åtgärdas och övermålas med special rostskyddsmedel. 
 3. Målning av taket
  Nya omålade plåttak målas alltid två varv (grundmålning + ytfärg). Tidigare målade plåttak räcker oftast att måla ett varv. Under målningsarbetet täcks fasaden in med presenningar. Taket har nu fått en ny slityta och håller sig snyggt många år framöver. 

Målning av tegeltak

Tyvärr trivs mossa, alger och annan växtlighet för bra på tegeltak.
Mossa på taket är inte enbart estetisk fult, utan också tekniskt skadligt för takpannorna och hela takkonstruktionen.

Genom att tvätta bort växtligheten börjar taket se bra ut igen, men vi rekommenderar att man även stänger ytskiktet på takpannorna, genom målning eller impregnering. 

 1. Tvättning
  Vi börjar med att tvätta taket. Tvättningen sker med hetvattentvätt under högtryck. Vi skyddar fasaden med presenningar enligt behov. Efter tvättningen spolas fastighetens regnvattensystem rent och allt skräp som kommit från taket städas bort.
 2. Översyn och reparation
  Efter tvättning ses taket över, söndriga takpannor byts, skador repareras, takets utrustning granskas.
 3. Målning eller impregnering av taket
  Målning med sker med NowoCoat tegeltaksfärg. Tegeltak målas alltid i två lager, grundmålning samt försegling. Taket har nu fått en ny slityta och håller sig snyggt många år framöver. Är taket i så pass bra skick att det inte behöver målas så rekommenderar vi att man efterbehandlar det med NowoDry WB impregneringsskydd.
 
 

Målning av filttak

Likt andra typer av takmaterial går även filttak att tvätta och måla. För ett fungerande och långvarit skydd rekommenderar vi ytbeläggning med ElaProof. 

Filttak är porösa och därför bör man inte tvätta dom under allt för högt tryck, hetvattentvätt används här med fördel.

 1. Tvättning
  Vi börjar med att tvätta taket. Tvättningen sker med hetvattentvätt under relativt lågt tryck
 2. Översyn och reparation
  Efter tvättning sese taket över, filt som sitter dåligt repareras, takets utrustning granskas.
 3. Målning
  Målning sker med t.ex Hagmans Aquabarr i två strykningar.
 

Tveka inte att ta kontakta om ni har frågor om andra takmaterial.